lørdag 1. oktober 2011

Barnebursdag- En selvhjelpsguide

 Petit i Moss Avis 1.10.2011 (i forkortet utgave).

Allerede ved inviteringen kan problemer oppstå. Sjansene er store for at det blir nødvendig å utvise autoritet, dersom poden ønsker å utelukke folk av motsatt kjønn, folk som er snørrete, har rare ører, også videre.

 Et godt tips hvis det er barnehagebarn som skal inviteres, er å skrive at foreldre er hjertelig velkomne, de også. Særlig enebarnsforeldre er tilbøyelige til å gå på limpinnen. Du vil ha god bruk for hjelp når 15 små rumper skal tørkes fortløpende, og veltede brusglass skal tørkes opp.

 I enkelte områder vil man etter hvert oppleve at bursdagsinvitasjoner avslås, fordi det som serveres er pølser laget av svin. Dette problemet løses enkelt ved å servere for eksempel pizza, eller Taco i stedet.

 Det kan være lurt å begrense tiden til to timer. Dette ble riktignok møtt med en del protester i år, og jeg har lovet å vurdere å utvide til tre timer neste år på bakgrunn av god oppførsel. ”Si tre timer og et kvarter da, vær så snill”, ble det prosedert fra en liten gjest. Som sagt, jeg skal ta det opp til vurdering.

Ved selve utdelingen av invitasjoner er det viktig og ikke å være for rundhåndet med kopiene. Av egen erfaring kan jeg si at gullet sannsynligvis vil se på et overskudd av invitasjoner, som en oppfordring til å invitere de andre klassene også. Ikke alle skoler vil ta seg bryet med å ringe deg, for å dobbeltsjekke om det er riktig at alle fire førsteklassene er invitert i bursdag hjemme hos deg.

Nå til forberedelsene.  Beregn minst 3,5 timer, doble dette hvis egne barn skal være tilstede under forberedelsene. Rydd og vask. De små setter pris på å starte med blanke ark, når alt skal rotes ut under selskapet.

 Når det gjelder baking er det ikke nødvendig å være overambisiøs, de ser ikke ut til å la seg merke av at man har brukt halvfabrikat. Vær allikevel oppmerksom på om det står 20 muffinsformer på pakken, betyr det på ingen som helst måte at du faktisk vil få 20 muffins ut av røren. Forsikre deg om at du har plenty med muffins. Jeg observerte med sikkerhet en liten frøken som spiste 6 (!) stykker. Den skyldige påsto selv at det faktiske antallet var 8, men denne opplysningen har ikke latt seg verifisere. Spisemønsteret blant gjestene varierte allikevel så mye, at det totale antall fortærte muffins landet på, ikke avskrekkende 30.

 Pynting er også viktig, her er det en regel som gjelder; ”more, is more”. Om du ikke rekker å pynte deg selv er ikke like viktig. Rett nok kan det vanke et og annet kompliment, om du tar på deg en fin kjole, men de er mest opptatt av hvor fine de selv er.

  Så er tiden kommet for selve bursdagsselskapet. Du vil nok bli positivt overrasket over hvor dannede de er. De fleste barn har en køkultur som langt overgår de fleste voksnes. De tar også uforutsette skuffelser, som at det ikke blir fiskedam på grunn av kostnadene, med fatning. Selskapet foregikk helt uten personkonflikter, tårer, eller slissing. Det kan altså se ut som om barn er bedre festdeltakere, enn voksne.  En myte kan allikevel avlives en gang for alle; 6 år gamle jenter bråker nøyaktig like mye som 6 år gamle gutter, og de er like glade i å spille rockegitar.

Kostnader. En barnebursdag for 2o barn koster omtrent 1000 kroner. Dersom man baserer seg på halvfabrikatkaker, bruk av First Price- pølser, is, brus og snacks. Kutt ut unødvendige, dyre og glorete temapakker, og innleide klovner. Som en liten dame sa ”man må ikke ha kake, hvis man ikke har råd til alle ingrediensene” (jeg har sitert ordrett). En liten herremann supplerte med at ” det viktigste med bursdag er at man har det hyggelig”, ”og at man blir invitert faktisk”, sa en annen. Det var alle enige i.

Å invitere hele klassen eller avdelingen i barnehagen kan by på utfordringer både når det gjelder kostnader og når det gjelder plass. Derfor er det ikke uvanlig å observere triste småtasser, som står tomhendt igjen når alle invitasjonene er delt ut, eller forestående selskaper blir pratet om. Husk at det er sannsynlig med rundt 25 % avbud grunnet sykdom og annet. Antallet kan altså bli overkommelig, selv om man inviterer alle. Har man dårlig plass, men vil unngå å knuse små barnehjerter, finnes det alternativer. For det første er barn ikke veldig opptatt av å ha egen stol. De sitter gjerne på et teppe på gulvet og spiser. Mange barnehager leier ut lokalene sine rimelig til bursdagsselskaper, og utebursdag kan man ha året rundt. Like gøy i en snøhule, som på stranda, eller rundt et bål i skogen.

Det viktigste er tross alt at man har det hyggelig, og at man blir invitert, faktisk. Alle skal jo med, ikke sant?


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar