tirsdag 21. desember 2010

”Brød og Sirkus”!

Tidligere publisert i Moss Avis.
av Tonje Olsen den 21. oktober 2010 kl. 14:28


Kongehuset er utrydningstruet. Det har mistet nesten alle sine opplagte funksjoner, så hva skal vi egentlig med det? Det eneste som kan redde kongehuset, er om Mærtha og Ari blir vårt neste kongepar! Ja, du stusser kanskje nå. Lysfontenen Mærtha med sin Rosenterapi, og sin engleskole. Hun som snakker med de døde, nå lærer hun visst også å snakke med helt vanlig vann. Den løse kanonen Ari; en dekadent ridder, drikkfeldig, ”Trist som faen” og fullstendig uforutsigbar. Skulle de kunne redde noe som helst? Burde ikke heller noen forsøke å redde dem fra seg selv?
Svaret er at når all konstitusjonell makt er borte, blir kongehuset redusert til ”tant og fjas” vi holder oss med, fordi vi har råd til det. Kongehuset har blitt underholdning, og hvem i kongehuset skulle vel ha større underholdningsverdi, enn nettopp herr og fru Behn?
Kong Harald blir for traust.  Dronning Sonja for besteborgelig. Haakon og Mette-Marit for politisk korrekte og kjedelige, ikke mye utagerende festing lenger der i gården.  Mærtha og Ari derimot, dem kan vi regne med. Det blir aldri en kjedelig dag igjen, om vi får dem til regenter, med på kjøpet får vi alternativbransjens festfyrverkerier, mamma og pappa Behn.
”Har ikke folket brød, kan de vel spise kake” skal den franske dronning Marie Antoinette ha sagt. Jo takk, vi har mer enn nok brød. Vi vil ha kake. Gi oss sirkus Behn! Jeg er overbevist om at de vil gi oss en forestilling fullstendig ute av denne verden.  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar