tirsdag 21. desember 2010

 

" O JUL MED DIN GLEDE"...

av Tonje Olsen den 29. oktober 2009 kl. 20:41
Så er den her snart igjen, den salige tia på året da dobbeltarbeidende karrierekvinner med helårskort på helsestudio og aupair fra Filipinene, skal bevise for omgivelsene at de også er super-mammaer til tre, eller gjerne fire unger. Dette innebærer "Hjemmelaget-jul", fra julekort til riskrem og minst to slag mer enn deres hjemmeværende mødre bakte. Så gjør vi så osv.

"DET LYSER I STILLE GRENDER"...
Og det til langt på natt. Det er supermammaene som sitter og banner over fire sett material-julekalendere fra Panduro.De så lekre ut i katalogen, bare så synd at det viser seg å ta omtrent to uker å montere hver av dem, sånn at to av unga neppe får kalenderne sine før godt utpå nyåret. Det var lettere før, deres egne hjemmeværende mødre som ikke trengte å bevise så mye,kunne nøye seg med å stikke noen masseproduserte sjokolade-kalendere til 20 kr. Stykket ned i handlekurven og alle var fornøyd med det.

"HER KOMMER DINE ARME SMÅ"...
Og de slipper selvsagt heller ikke unna. Små kropper, utslitte etter 10 timer i barnehagen og påfølgende krangel med mor i butikken(aupairen har reist på juleferie til Filipinene) for å få pølser til middag for tredje dag på rad. Stemningen er fortsatt muggen, men nå er det ingen bønn. Det skal bakes pepperkaker, og mor skal forevige idyllen til årets skrytebilde-julekort. Tre motvillige unger påsettes nyinnkjøpte jule-forklær og nisseluer, så danderes de blant pepperkakedeig,mel og kjevler. Mor svelger hardt og prøver å skjule skuffelsen over fjerdemann, som saboterer motivet med å blånekte å ta på seg ett teit juleforkle, istedet for spiderman-genseren. Alle baker pliktskyldigst en stjerne og en gris hver, så mor kan sette trekvart brett med pepperkaker i ovnen og bake de neste tjue brettene selv. Endelig er unga fri og kan returnere til playstation og prinsessefilm.

"DU GRØNNE GLITRENDE TRE"...
Nå er det far som skal til pers, for juletreet må selvfølgelig være selvhogd. Med nyinnkjøpt øks,sag og biltakgrind til 1499 kr. Skyfles han ut i skogen med de arme furtne små på slep. Etter tre timers jakt på det perfekte treet, som selvfølgelig bare selges til 299 kr. På Plantasjen og kalde, våte unger som sutrer, gir far opp. Han hogger ned den minst pjuskete busken han finner og returnerer til mor, som igjen må svelge hardt.

"JEG ER SÅ GLAD HVER JULEKVELD"...
Så er det endelig tid for finalen. Mor skal briljere på kjøkkenet. Hun gyver løs på ribba med dødsforakt, men merkelig nok vil den svoren ikke bli sprø, til tross for all hennes erfaring med svine-relaterte produkter som ostepanetter og nevnte pølser. Mandel til riskremen hadde hun glemt å kjøpe og det ble kanskje ikke helt det samme med en valnøtt. Resten av kvelden forsvinner i en fei av gavepapir og akevitt. Mor forsøker å spørre om "ikke alle koser seg veldig nå", men ingen hører henne gjennom larmen av nyerværvede batteri-julegaver.
Midt i det hele står busken til far. Den har ikke så mange nåler igjen, men fargeglade hjemmelagede glanspapirlenker, som lyser opp i mors minimalistiske,hvite interiør. Og det er jo tross alt det viktigste, julen ble hjemmelaget.

"O HELGA NATT"...
Endelig er det over og en sliten mor kan gå til sengs og drømme om at selv om jula varer helt til påske, kommer Påskemorgen og slukker sorgen...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar